HTML-tags: Wat is het en hoe gebruik je ze?

17 juni 2023

Inhoud

Deel dit bericht:

Als je je website wilt optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, is het belangrijk om bekend te zijn met HTML-tags. Deze tags zijn erg belangrijk voor het indelen en markeren van de inhoud van de pagina’s op jouw website. In deze blogpost ga ik uitleggen wat HTML-tags zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze eruit zien.

Wat zijn HTML-tags?

HTML staat voor HyperText Markup Language en is een programmeertaal die wordt gebruikt voor pagina’s op jouw website. Het zijn codes die gebruikt worden om verschillende elementen van een webpagina aan te duiden en te structureren. Deze tags zijn opgenomen in een HTML-code (daar is je hele website van gemaakt, ook al kun je dat niet zien) en geven instructies aan de webbrowser over hoe de pagina weergegeven moet worden. 

Waarom zijn HTML-tags belangrijk?

HTML-tags zijn belangrijk voor zoekmachine optimalisatie omdat zoekmachines, zoals Google, de inhoud van een pagina bekijken op basis van die HTML-codes. Zoekmachines vinden het ook erg fijn als een pagina goed gestructureerd is met de juiste HTML-tags dus het heeft een direct invloed op de vindbaarheid van jouw website.

Maar hoe zien HTML tags er dan uit?

Heel leuk dat je weet dat ze belangrijk zijn, maar waar heb ik het in vredesnaam over? Geen zorgen, ik ga het je allemaal uitleggen. Een HTML-tag kun je herkennen aan de <> eromheen, bijvoorbeeld <h1>. De H1 tag van deze pagina is bijvoorbeeld:

<h1> Wat zijn HTML-tags en hoe gebruik je ze? </h1>

Het begin geeft aan dat de HTML-tag daar begint en achteraan staat dezelfde tag met een / ervoor. Zo weet de Google crawlers (de kleine robotjes die door de websites gaan om ze te inspecteren en indexeren) dat de H1 heading is afgesloten.
Hier zijn een paar voorbeelden van HTML-tags en waar ze voor worden gebruikt.

Hoe gebruik je HTML-tags voor SEO?

Belangrijke HTML-tags voor SEO

Het is erg belangrijk om de juiste HTML-tags te gebruiken zodat je beter gevonden kunt worden in bijvoorbeeld Google. Het gebruik van de juiste HTML-tags is van groot belang voor de vindbaarheid van de website in zoekmachines. Onderstaande tags zijn allemaal belangrijk, daarom ga ik de meest gebruikte tags behandelen.

Titel tag – <title tag>

De titel tag (title tag) is de belangrijkste HTML-tag voor SEO. Het is de tekst die bovenaan de browser wordt weergegeven wanneer iemand jouw website bezoekt. Deze tag is belangrijk voor zoekmachines omdat het hen vertelt waar de pagina over gaat. Het is daarom belangrijk om de title tag te optimaliseren met relevante zoekwoorden.

Meta beschrijving tag – <meta description>

Met de meta beschrijving (meta description) maak je het voor bezoekers belangrijk om op jouw link in de zoekresultaten te klikken. Het moet een duidelijke tekst zijn die de aandacht trekt. Zorg ervoor dat de tag het zoekwoord bevat en dat bezoekers het niet kunnen weerstaan om eens een kijkje te nemen.

Heading tags – <H1>

De headings tags (H1 – H6) geven de structuur van je pagina duidelijk weer. De bezoeker ziet er niets van maar de zoekmachines hebben zo een duidelijk beeld van hoe jouw pagina is opgebouwd en wat er te vinden is.

  1. H1 – Het belangrijkste onderwerp van de pagina
  2. H2 – Een sub-onderwerp van het belangrijkste onderwerp.
  3. H3, H4, H5 en H6 – Een sub-onderwerp van de sub-onderwerpen, snap je hem nog 😉

Paragraaf tag – <p>

De paragraaf tag wordt gebruikt gebruikt voor de tekst. 

Afbeeld Alt tag – <img alt=………>

Een afbeelding moet (het liefst) met geschikte bestandsnaam worden geüpload en daarna ook aangepast worden met een passende titel. Maar ook de ALT tekst die je daarbij kunt plaatsen is belangrijk. Het is een beschrijvende tekst over de afbeelding voor wanneer de afbeelding zelf niet geladen kan worden (of wanneer er gebruik wordt gemaakt door software voor visuele beperkingen). Zorg dat ook daar het zoekwoord in verwerkt wordt want de zoekmachines kijken hier ook naar.

Waar moeten HTML-tags worden geplaatst op een webpagina?

Waar HTML-tags plaatsen voor de beste vindbaarheid?

Om de beste vindbaarheid van jouw website te garanderen, moeten HTML-tags op de juiste plaatsen worden geplaatst. De belangrijkste HTML-tags moeten in de header van je webpagina worden geplaatst (meta-tags, dus de tag voor de titel en de meta beschrijving). Dit kan op verschillende manieren:

  • WordPress: met een plugin zoals Squirrly, Yoast of Rankmath. Standaard neemt WordPress een titel over van je pagina maar die is niet geoptimaliseerd voor SEO. Met verschillende plugins kun je de teksten eenvoudig aanpassen zodat je geen codes hoeft te plaatsen, dat wordt voor je gedaan.
  • Shopify: ingebouwd in de software. Je kunt de vindbaarheid opties bewerken onderaan bijvoorbeeld de productpagina tijdens het editen.
  • Overige website software: bij de meeste kun je op een manier de SEO wel aanpassen. Kom je er niet uit? Stuur me even een berichtje, dan kijk ik mee.
  • Handmatig: Plaats de HTML-tags rechtstreeds in de broncode van de pagina. Hier is wel enige kennis voor nodig. 

Heading tags plaatsen – on-page SEO

De heading tags (H1 – H6) worden meestal automatisch geplaatst tijdens het typen van de tekst. Je kunt dan vaak kiezen welke HTML-tag je wil gebruiken. Let erop dat je de tags niet gebruikt voor de vormgeving (H1 is vaak groter dan een H2 etc.). In de meeste website builders kun je de HTML tag en het uiterlijk van de tekst los van elkaar aanpassen. Dit is erg belangrijk zodat de structuur van de pagina niet overhoop wordt gehaald.

Overige tags plaatsen – on-page SEO

De paragraaf tag en image alt tag (en nog meer andere) worden automatisch geplaatst als je een webbuilder gebruikt zoals WordPress, Shopify of Wix. Voor bijvoorbeeld een image alt tag is het dan wel belangrijk dat je de image text invult bij de afbeelding.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van HTML-tags voor SEO

Te veel of te weinig gebruik van HTML-tags

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van te veel of te weinig HTML-tags. Te veel HTML-tags kunnen de pagina onleesbaar maken en de crawlers van zoekmachines hinderen, terwijl te weinig tags de vindbaarheid van jouw website kunnen beïnvloeden.

Zorg ervoor dat er maar één titel tag, meta beschrijving tag en H1 tag per pagina is.
Gebruik overige heading tags op volgorde (dus H1 dan H2 dan H3 etc. Ga niet van H1 naar H3 en dan weer terug naar H2).

Niet relevante HTML-tags gebruiken

Het gebruik van niet-relevante HTML-tags kan de vindbaarheid van jouw website nadelig beïnvloeden. Zorg ervoor dat je alleen HTML-tags gebruikt die relevant zijn voor waar je pagina over gaat.

Conclusie

HTML-tags zijn erg belangrijk voor de vindbaarheid in de zoekmachines. Het geeft de zoekrobotjes van de zoekmachines een duidelijk beeld waar jouw pagina over gaat, hoe hij is opgebouwd en of hij gezien moet worden door de gebruikers van de zoekmachine. 

SEO Succes Plan

Wil jij meer leren over het toepassen van HTML tags op jouw eigen website? Dan is het SEO Succes Plan precies voor jou gemaakt. Je leer alles over SEO en ik begeleid je iedere stap zodat je zeker weet dat je goed bezig bent. Meer weten? Kijk dan hier voor alles over het SEO Succes Plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook deze SEO tips en tricks