Waarom het toevoegen van jouw IP adres aan Google Analytics een goed idee is!

09 september 2023

Inhoud

Deel dit bericht:

Stel je voor dat je een nieuw recept probeert te koken en telkens eet je wat van de ingrediënten op. Daarmee klopt het gerecht uiteindelijk niet meer, toch? Op dezelfde manier kan het regelmatig bezoeken van je eigen website in Google Analytics de gegevens flink in de war schoppen. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing: het toevoegen van je IP-adres aan Google Analytics!

Waarom is het toevoegen van je IP adres zo belangrijk?

 1. Google Analytics is als een goudmijn voor inzichten in je websiteprestaties. Door je IP-adres te filteren, zorg je ervoor dat je eigen bezoeken de resultaten niet verstoren. Zo krijg je echte, bruikbare gegevens waarmee je jouw volgende stap kunt bepalen. Hiermee voorkom je dat je tijd en geld weggooit.
 2. Als je je eigen bezoeken niet filtert, krijg je een overdreven beeld van je websiteverkeer. Stel dat je aan een landingspagina aan het werken bent die je telkens bekijkt, van verschillende toestellen en op verschillende dagen. Zo heb je een stuk meer bezoekers in de rapporten dan je in werkelijkheid hebt gehad.
 3. SEO bestaat voor een groot gedeelte uit data analyse. Als je jezelf uit de vergelijking haalt, kun je beter begrijpen hoe je website presteert voor echte bezoekers. Jij hebt je website al gemaakt hoe jij hem fijn en mooi vindt maar geldt dat ook voor jouw website bezoekers?

Hoe voeg je jouw IP adres toe aan Google Analytics 4?

 1. Log in bij Google Analytics.
 2. Ga naar ‘Beheer’ links onderin de hoek
 3. Kies voor ‘Gegevensstream’ in de tweede kolom
 4. Kies de juiste stream
 5. Klik op ‘Taginstellingen instellen’
 6. Klik op ‘Meer tonen’
 7. Klik op ‘Intern verkeer definiëren’
 8. Klik op ‘Maken’
 9. Vul een naam voor de nieuwe regel in, bijvoorbeeld ‘Kantoor’
 10. Selecteer ‘IP adres bevat’ bij het zoektype
 11. Klik op ‘Wat is mijn IP-adres?’ of vind hier jouw IP adres. Het maakt niet uit welk IP adres je pakt, zowel IPv4 en IPv6 zijn goed.
 12. Kopieer het IP adres en plak die bij het veld ‘Waarde’.
 13. Klik op ‘Maken’
 14. Herhaal stap 8 t/m 13 voor andere IP adressen, bijvoorbeeld je thuis adres of van werknemers.

Met je IP-adres gefilterd, krijg je betrouwbare gegevens waarmee je slimmere beslissingen kunt nemen voor je website. Geen vertekende statistieken meer, alleen zuivere inzichten!

Kom je er niet helemaal uit? Ik kan je helpen! Neem contact op zodat ik het goed voor je kan instellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *