Google Analytics 4 instellen op je website

11 mei 2024

Inhoud

Deel dit bericht:

Waarom Google Analytics 4 (GA4)?

Je hebt veel tijd gestoken in het SEO proof maken van je website, maar heeft het wel het juiste effect? Om daar achter te komen heb je een analytische tool nodig zoals Google Analytics. Daarmee kun je precies zien welke pagina het meeste wordt bezocht, hoe lang ze op de website blijven, of ze uit Google komen of een andere zoekmachine (of misschien wel via social media?) en nog veel meer. 

Het instellen van Google Analytics 4 is niet moeilijk. Volg de stappen hieronder en heb binnen een paar minuten jouw website gekoppeld met GA4.

Klik op een afbeelding om hem te vergroten.


Let op! Afhankelijk van je instellingen is Google Analytics in het Nederlands of Engels. 

Stap 1 - Ga naar Google Analytics

Ga naar https://analytics.google.com en zorg dat je bent ingelogd met het account waarmee je later ook toegang wil hebben tot Google Analytics. Probeer voor alle accounts (dus ook bijvoorbeeld Google Search Console en Google Tag Manager) hetzelfde e-mailadres te gebruiken.

Stap 2 - Account gegevens

Vul hier je accountnaam in. Dit kan niet je domeinnaam zijn omdat we die later gaan gebruiken voor de property naam. Klik vervolgens op ‘Volgende’.

Stap 3 - Property gegevens

Vul je domeinnaam in en stel de andere opties goed in. Klik vervolgens op ‘Volgende’.

Stap 4 - Bedrijfsgegevens

Vul de gegevens in en klik op ‘Volgende’.

Stap 5 - Doelen

Selecteer de doelen waarom je Google Analytics 4 wil gebruiken en klik op ‘Maken’.

Stap 6 - Platform kiezen

Selecteer ‘Web’.

Stap 7 - Stream instellen

Vul je domeinnaam in en een naam voor de stream waardoor je later goed kunt herkennen waar deze stream aan gekoppeld is. Heb je bijvoorbeeld een omgeving op een subdomein, dan is het fijn om de twee uit elkaar te kunnen houden.

Klik vervolgens op het tandwieltje.

Stap 8 - Verbeterde meting

Zorg dat alle opties aan staan en klik dan op ‘Opslaan’.

Stap 9 - Stream maken

Klik op ‘Stream maken’.

Stap 10 - Google Analytics koppelen

Wacht even tot er een venster komt met ‘Installatie-instructies’. Als dat niet gebeurt dan naar ‘Taginstellingen instellen’ die je wat meer onderaan de pagina vindt. Klik vervolgens op ‘Installatie-instructies’ aan de rechtse kant van het scherm. De volgende stappen zijn afhankelijk van het website platform dat je gebruikt. Staat jouw optie er niet bij? Laat het hier dan even weten want misschien kan ik het alsnog voor je uitzoeken.

WordPress

Ik gebruik (met veel plezier) de Zynith SEO plugin. Een van de voordelen is dat hij extreem lichtgewicht is maar enorm veel kan.

In het programma ‘SEO Succes Plan‘ krijg je deze premium plugin gratis. Onderstaande stappen zijn gedaan in de Zynith plugin maar met andere plugins zijn ze ook prima te gebruiken.

Gebruik je een andere SEO plugin? Dan heb je waarschijnlijk een snippet plugin nodig om de code te kunnen plaatsen. In sommige website builders zit het ingebouwd, zoals bij Elementor (Elementor -> Custom Code)  en Divi (Divi  -> Thema opties -> Integrations).
De onderstaande stappen zijn ook met de andere plugins prima te volgen.

Klik op ‘Handmatig installeren‘.
Kopieer de code door op het symbool te klikken of door alles te selecteren en handmatig te kopiëren.

Open een nieuw venster en log in bij je website. Laat het venster van Google Analytics open, die hebben we later nog nodig. Ga vervolgens naar ‘Zynith SEO‘ en klik vervolgens op ‘Script Manager‘.

Plak de Google Analytics code in het grote vak. Geef de code (snippet) een naam zodat je kunt herkennen om welke code het gaat als je hem later wil wijzigen o.i.d.
Zet het vinkje achter ‘Apply to all pages‘ aan en controleer of hij in ‘Head‘ geplaatst gaat worden. Klik vervolgens op ‘Save snippet
Ga terug naar het venster van Google Analytics en klik op ‘Testen‘. Als er een groen vinkje voor de URL komt te staan dan is de code goed geïnstalleerd.
Ga terug naar de stream (door telkens links op het scherm te klikken en klik vervolgens op ‘Volgende‘.
Klik nu op ‘Doorgaan naar homepage‘ om het dashboard te bekijken. Het kan nu 48 uren duren voordat de gegevensverzameling begint, nog even geduld dus.

Overige platformen

Blijf op het tabblad ‘Installeren met een websitebouwer of CMS’ en klik op ‘Uw platform selecteren‘.
Zoek je website platform op en volg de instructies. Staat je platform er niet bij? Laat het hier even weten zodat ik het kan uitzoeken.

Je hebt nu Google Analytics 4 geïnstalleerd op je website.

Over een paar dagen zullen de eerste gegevens zichtbaar worden in jouw GA4 account. 

Wil je écht aan de slag met SEO met nog meer handige stappenplannen, persoonlijke begeleiding en feedback, online co-working sessies en meer? Kijk dan bij het ‘SEO Succes Plan’. In 3 maanden tijd gaan we samen werken aan jouw SEO. Ik geef je alle theorie en ik help je met de praktijk. Zo weet je zeker dat je goed bezig bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *